©Lidt om vores målsætning

tilbage

Vores lille kennel er en hobbykennel, hvis målsætning det er at lave et enkelt virkeligt seriøst hvalpekuld om året, når de rette muligheder der. Vores målsætning er en glad og dygtig hund som kan anvendes til mange formål. Alt dette skal kombineres med at de samtidigt kan leve op til den standard som er foreskrevet for Cocker Spaniels. Dette betyder at din hund skal have et udseende og kropsbygning som vil kunne medføre mindst en 2. præmie på udstilling og dermed en avlsgodkendelse. For at leve op til disse krav bruger vi kun hunde som vi kender 100% og som er højt præmierede hos DKK, Spaniel klubben eller i udlandet. Vi er selv medlemmer af bl.a. Spaniel klubben, DKK og den svenske Cocker Klub og deltager selv aktivt i konkurrencer med vore egne vovser.

Når hvalpen kommer hjem til jer

I bør allerede for i henter hvalpen have bestemt hvad den må og hvad den ikke må. Det den må, må den altid og det den ikke må, må den aldrig. Hvis den skal sove et bestemt sted i huset, skal den være der fra første nat. Ikke noget med en uge under dynen og så -----, så vil det kun blive ballade hvis den så ikke må sove der længere.

Hvalpen har i starten meget brug for kontakt, leg med den, kæl med den og den vil hurtigere føle sig hjemme. Men husk når den sover, lad den få fred så den kan blive rigtigt udhvilet, en hvalp sover meget ofte 15- 18 timer i døgnet.

Hvornår skal den tisse

En god tommelfingerregel er, at når den har SOVET, SPIST ELLER LEGET, luft den da. Når den så slipper en lille tår så ros den, på den måde sætter den hurtigt en ære i at blive renlig. Når uheldet er ude indendørs, skam den blidt og løft den udenfor og håb på to dråber så du har mulighed for at rose.

 

Fodring

Som ny i familien er den lidt en grovæder, en lille hvalp på 8 uger skal have mad 4-5 gange i døgnet. Her hos os før de det første måltid når vi står op, 2. måltid får de ved middagstid, 3. måltid ( hvis de er sultne) midt eftermiddag, 4. måltid ved aftenstid og 5. måltid som natmad.

I øjeblikket får de et fuldfoder som bliver blødt op i vand. Det er ikke nødvendigt med et decideret hvalpefoder. Et fuldfoder til meget aktive hunde indeholdende 1/3 protein og 2/3 kulhydrat. Kulhydraterne må hellere være i form af fedt end i form af sojaprodukter.

Det foder som de får i øjeblikket er UniQ Starter

Selvfølgelig ser vi helst at i fortsætter med dette produkt også når madpakken er sluppet op men i kan også skifte til et andet mærke, blot det er et veldokumenteret produkt og ikke som set i flere reklamer : anbefalet af danske hunde og deres opdrættere - så lad for guds skyld være med at falde for det billigste i kan finde i supermarkedet. Mærker som kan anbefales er Lone StarRoyal Canin Size   Hill´s (dyrt som bare pokker)  Gå hellere i en dyrehandel og køb jeres foder end i supermarkedet.

Måltidets størrelse skal du selv afgøre. Er hvalpen for tyk eller tynd varieres størrelsen der efter. Blot skal du huske at en hvalp må gerne være lidt godt i stand de første 7- 8 måneder

Selvfølgelig skal det ikke være en rullepølse som kommer til trimning når nu jeg ser den igen om 6-7 måneder til hvalpetrimningen.

 

HUSK AT DU SKAL :

FORSIKRE DIN HUND : gerne en udvidet hundeforsikring - den giver større sikkerhed

EJERSKIFTE : hvalpen, ellers står vi stadig som ejere af hunden, det er jo lidt dumt hvis hunden skulle løbe væk, at politiet kontakter os

GERNE GÅ TIL HVALPEMOTIVATION : det vil glæde din hund og give dig mulighed for at få en dygtigere hund senere, hvad den lærer som lille glemmer den aldrig !

GIVE KØDBEN : hunde vil gerne have oksehudsben og røgede griseører. Okseben ( suppeben) er også gode, men nogle hunde kan ikke tåle dem. Giv den aldrig fjerkræben eller koteletben, de splinter.

GIVE GODBIDDER : brug evt. foderet eller tørfisk, men husk at modregne i fodret.

 

 

VELKOMMEN HVALP

" LYKKEN ER EN LILLE HVALP ! EN ENDNU STØRRE LYKKE ER DER OM DEN LILLE HVALP UDVIKLER SIG TIL EN GOD HUND OG TILPASSER SIG TIL FAMILIEN"

 

Ethvert individ, selv en hund, er et produkt af såvel arv som miljø. Hverken det ene eller det andet er helt udslagsgivende for hvordan din hund kommer at blive som voksen. Hvis hvalpen er opdrættet af en opdrætter, hvis mål er at opdrætte sunde hunde, bør din hvalp blive et emne til en god hund. Men uden et godt miljø og en god opfostring kan det ske at hvalpen ikke udvikler sig som ønskeligt. Det er således på dig og din familie det beror, om hunden skal blive til virkelig lykke og glæde.

I miljøet indgår såvel fodring og opfostring som al anden social prægning. Det er vigtigt at din hvalp får de rette livserfaringer for at blive en velartet hund. En frisk og sund hund, såvel fysisk som mentalt, skal naturligvis også være din målsætning.

 

DE FØRSTE DAGE

Når du kommer hjem med din lille hvalp, er den sikkert bange og uroligt. Hvilket er meget naturligt ,idet den jo lige er blevet taget væk fra alt det den kender og især dens mor. Husk de nye omgivelser er fuldstændigt fremmede for den, noget af det allerbedste er hvis man som hvalpe-køber kan komme med et stykke tæppe nogle dage i forvejen, inden man kommer for at hente hvalpen. så har den trods alt noget som den kender hjemmefra og duften af de andre kan få den til at føle sig tryg.

Når den så er kommet hjem til sit nye hjem så lad den selv udforske det uden høje lyde, mange fremmede mennesker og larmende børn. Lad den selv udforske verden uden at du skælder alt for meget. På dette tidlige tidspunkt er det eneste den lærer af dine reprimander, er at blive bange for dig. Hvis hvalpen får positive oplevelser de første dage i det nye hjem, er det meget lettere at opdrage og afrette den senere. Først efter hvalpen er blevet helt tryg ved sit nye hjem kan man begynde at tage den ud blandt fremmede.

 

HVALPENS EGET STED

Din hvalp bør have sit eget private sted. Giv den en kasse eller invester i et transportbur ( det har den fordel at det kan tages med alle steder og hunden har stadig sit eget sted som den kender og er tryg ved ) Et transportbur eller en kasse beklædt med en overdækning giver også samtidigt det indtryk af at være en hule og fra naturens side er man mest beskyttet når fjender kun kan angribe fra en side. ( et levn fra fortiden som stadigt ligger i alle hunde )

 

HVALPENS KOST

Det kan ikke siges tit nok, hvor vigtigt det er at hunden hele sit liv får alle de næringsstoffer, den har brug for. Og det får den ikke af tilbuds-leverpostej. Derfor er det vigtigt at du vælger et kvalitetsfoder og ikke det som tilfældigvis var på tilbud i dit supermarked. For det første er et kvalitetsfoder kendetegnet ved at det har været gennem diverse analyser af foderværdier og at det ikke indeholder sojaprodukter ( soja- produkter er det samme som mad-kulør og hvor længe ville du kunne overleve på det ? ) For det andet er et kvalitetsfoder kendetegnet ved at det der kommer ud af den anden ende af hunden er begrænset. Det betyder at hunden udnytter foderet næsten fuldt ud. Derfor må man hellere ofre de min. 250 kr. og så få et foder som hunden udnytter i stedet for at man som  hundeejer skal slæbe sig en pukkel til når man har været ude at gå en tur og har samlet op når den har lavet stort.

Noget andet angående foder er at en hund er ligeglad med at få serveret det samme hverdag. Hold dig til en fast kost til hvalpen og giv den aldrig "menneskemad". Behov for kostændringer er noget rent men- neskeligt. Hvis du ofte ændre på hundens kost, bliver den lettere kræsen. Din hund trives ved en velaf- balanceret fuldkost som dens mavesystem har vænnet sig til.

Men husk der må aldrig mangle frisk vand.

 

DEN STUERENE HVALP

Begynd træningen med det samme. Først og fremmest skal hvalpen fodres og luftes regelmæssigt. Hvis du fodre din hvalp med et kvalitetsfoder bestående af kødproteiner og sørger for fodring og luftning på faste tidspunkter, vil træningsperioden blive kort, fordi fodring og luftning bliver en rutine for hvalpen.

Du bør altid holde øje med visse tegn, som viser, at det er på tide at gå udendørs med hvalpen. Hvis den går i cirkler, sætter sig på gulvet eller piber ved døren eller ser på dig med et specielt blik i øjnene - tydelig øjenkontakt med et lidt bekymret blik - skal du reagere.

Når hvalpen har besørget - udendørs - skal du rose og snart vil den sætte en ære i at komme ud. Men som hovedregel kan man sige at når hvalpen lige har : sovet, spist eller leget skal den ud.

Selvfølgelig kan der ske uheld indendørs- den kan jo ikke nå op til toilettet - så skæld ikke, men tag den med ud og håb på lige en dråbe som kan udløse rosen.

Sker uheldet på et tæppe så drys kartoffelmel på uheldet og lad det tørre, når dette er tørt kan du fortynde lidt opvaske-middel og spraye det over kartoffelmelet og lade det tørre igen. Herefter tager du støv- sugeren og vupti både kartoffelmel, tis og lugt er væk.

 

PLEJE

Du bør begynde at pleje hvalpen mens den er ung - og fortsætte i hele hundens levetid.

Med pleje menes der den daglige pels-pleje såvel som de årlige dyrlægebesøg.

Pelsplejen kan med fordel startes på allerede når den har været hos dig nogle få dage - en almindelig kam er som begyndelse nok, men hurtigt kommer der en uoverkommelig hvalpepels for en almindelig kam, det næste du bør investere i er en god karte. Med en god gennembørstning fjerner du alle de døde løse hår som ellers vil sætte sig i sofaen og ligge alle veje i huset. Såfremt du skal udstille hvalpen bør du, hvis du ikke selv har forstand på at trimme, lade en med kendskab til cockertrimning gøre det for dig. Men normalt skal man ikke trimme en hvalp før pelsen selv er moden til det.

 

Dyrlægen er også en fast begivenhed, nok er det ikke lovbefalet endnu men det er bedre at du er sikker på at din hund ikke bliver syg end at du må tro på andre.

Nogle mennesker har desværre et lidt forkert syn på vaccinationer af hunde. En gang er ikke nok til et helt hundeliv. For at være på den sikre side bør man en gang årligt vaccinere sin hund mod 

hundesyge   en virus som hunden i værste fald dør af og i bedste fald vil være plaget af resten af livet 

Smitsom leverbetændelse er også en ubehagelig oplevelse som især går ud over hvalpe og unghunde, som enten dø eller får alvorlige følgesygdomme.

Parvovirus ( smitsom diarre ) rammer især hvalpe, gamle og svækkede hunde som desværre dør.

Kennel hoste er en sygdom som ofte rammer de større hundhold, men hvor mange hunde mødes er der risiko. Kennel hoste er heldigvis ikke livstruende, men kan medføre generende åndedrætsproblemer.

Rabies eller hundegalskab ses kun i Sønderjylland men færdes man der eller ofte tager til Tyskland er det nødvendigt at vaccinere mod det også. I øvrigt er den også obligatorisk hvis du har planer om at drage til Norge eller Sverige med din hund. 

 

PAS PÅ DIN HUND ÅRET RUNDT

Ud over det foranstående er der nogle ting du også skal huske at have orden på. Først og fremmest forsikring , der findes den almindelige lovpligtige som dækker i de fleste tilfælde ( dog varierende fra forsikringsselskab til selskab ) men vi vil som opdrætter anbefale at du også tegner den udvidede så er du dækket overalt hvor du færdes. Der koster kun nogle få kr. ekstra.

Hvis hunden skulle forsvinde og bliver optaget af politiet har DKK nu fået lavet et hunderegister ( dette er i øvrigt også lovpligtigt ) hvor alle hunde født efter 1. januar 1993 er opført med ejers navn og adresse. Det er således vigtigt at du husker at ændre ejerforholdet og en eventuel adresseændring, således at politiet altid kan finde tilbage til den rette ejer. Det som DKK gør er at alle stambogsførte hunde bliver tatoveret inden de er 8 uger eller chipmærket. Chipmærkning har dog den ulempe at du måske selv skal medbringe en scanner ved rejser i udlandet. Hvorimod tatoveringer sidder enten i lysken eller i højre øre. Men desværre har brogede cockere ofte sorte øren hvorfor vi helt er gået over til at Chipmærke vore hvalpe - det er den del dyrere men langt sikre

Ormekur, det skal de fleste hunde igennem med jævne mellemrum, mere for en sikkerheds skyld.

Biler, langt de fleste hunde elsker at køre bil. Pas på specielt om sommeren og i strenge vintre. Lad ikke hunden ligge i bilen om sommeren, der bliver hurtigt for varmt og hunden får et hedeslag, lad den hellere blive hjemme. Desværre har vi i vor bekendtskabskreds et sørgeligt eksempel, hvor ejeren blot var væk i 2 minutter, 2 ud af 3 hunde stod ikke til at redde og den tredje måtte de lade aflive dagen efter. Så tænk dig om før du tager hunden med i bilen om sommeren, dette gælder også om vinteren, en bil er jo ikke særligt godt isoleret.

Noget andet vedrørende cockere og bilkørsel, lad den ikke få for vane at sidde med hovedet ud af vinduet når du kører. Det kan give infektioner i øjne og ører.

Poterne må jo holde hele hundes liv så pas godt på dem. Om sommeren er det bedst at holde hunden væk fra asfalt og steder hvor der er sprøjtet med diverse ukrudtsmidler. Om vinteren skal du sørge for at holde hundens poter så sne og søle ikke sætter sig som store knotter under poterne. Klip hårene mellem træde-puderne og hold dem smidige ved at smøre dem med vaseline.

 

GRUNDLIGGENDE OPDRAGELSE

Alle hundeejere er ansvarlige for, at deres hvalp bliver opdraget, så den bliver et velopdragent, disciplineret medlem af samfundet. En ulydig , ukontrollabel hund er irriterende og kan udgøre en trussel for dig, din familie og andre. Din behårede ven bliver en meget behageligere ledsager, hvis du tager dig de 5 minutter dagligt til at opdrage den ordentligt. Det tager nemlig ikke mere end fem minutter pr dag for at få en lydig hund, for på den time mange hundetræning tager giver ikke ret meget, idet man jo skal igennem mange discipliner hver gang.

Træningen af din hvalp bør starte allerede få dage efter du har fået den hjem, Når hvalpen så er blevet vaccineret ved 4 måneders alderen kan du så med fordel starte på et hvalpemotivationskursus, hvor din hvalp vil lære andre hvalpe at kende og lære at begå sig bland andre. Du selv har også godt af det, det giver dig mange gode idéer og en større forståelse for træningen.

Hvalpens navn, dette lærer den lettest ved at du bruger det hver gang du vil have dens opmærksomhed, selvfølgelig lærer den det hurtigst hvis du hver gang bruger en lys stemme og roser den når den reagere. Prøv de første gange at få øjenkontakt med hvalpen og gør det med et glad glimt i øjet, hvalpe lærer hurtigt at skelne mellem det glade og det bebrejdende blik.

Snoren og halsbåndet er noget af det første som den lille hvalp skal vænne sig til. Begynd med et blødt læderhalsbånd, ikke noget med kvælerhalsbånd det første lange stykke tid, og lad hvalpen vænne sig til det lidt efter lidt. Bind så en let snor i halsbåndet og lad hvalpen bestemme vejen. Ofte prøver de på at bakke ud så sæt dig på hug og lok hvalpen hen til dig med stemmen og med eventuelt lette ryk i snoren.

En anden metode som med fordel kam bruges er at gå med en dummie ( en klud med knuder eller hvis du har mulighed for det et stykke blødt skind eller kanin/harepote ) i den ene hånd og snoren i den anden samtidig med du lokker hvalpen fremefter.

 

Et problem som mange hundeejere ofte kommer med på træningspladser er at hunden ikke kommer når der bliver kaldet på den. Dette skyldes mange gange at når folk er ude at gå slipper de hunden så den kan løbe og når så de ikke gider at gå tur mere kalder de hunden hjem og giver den snor på. Dette forbinder hunden med at nu er det sjove forbi, Vi andre er jo også trætte af at møde mandag morgen på arbejde efter en god weekend vi vil jo også helst være fri. Det er det samme for hunden. Gør det derfor til en vane at kalde hunden hjem flere gange mens den løber frit , når den så kommer hen til dig ros den og giv den så fri igen. Det har ofte en positiv virkning således at hunden ikke forbinder det at komme når der kaldes med at skulle i snor. En anden metode som kan bruges når der er mulighed for det er at gemme sig for hunden. I den vilde natur ville en dansk tam hund ikke kunne klare sig ret længe, den behøver sin flok for at kunne skaffe sig mad. Dette ved hunden og ved at gemme os har hunden lige pludselig mistet sin folk og den vil så hurtigt finde sin flok igen

En anden metode som også bruges til hvalpetræning er at en anden person holder hvalpen, som ser at føreren løber væk fra hvalpen, mens der kaldes på den. Men vær forberedt, selv en lille hvalp er ret så stærk, som hvalpetræner ser jeg ofte mig selv ligge på maven efter en hvalp som bare vil hen til føreren, mens de andre på holdet griner.

 

VÆR IKKE BANGE FOR AT BLIV TIL GRIN, VED AL HUNDETRÆNING FÅR DEN SOM TØR GIVE SIG SELV FRI  DEN MEST LYDIGE HUND, FOR JO MERE DU TØR SKABE DIG JO MERE INTERESSANT ER DU FOR HUNDEN.

Når du træner så vær konsekvent, det den skal den altid og første gang den bliver bedt om at gøre det. Hunde er ligesom os vanedyr. Slipper jeg en gang så går den nok også næste gang, Lad ikke hunden få for vane først at udføre en øvelse 3. eller 5. gang den bliver bedt om det - næste gang skal den måske have det at vide 6 eller 10 gange, det blive du også træt af i længden. Sig kommandoen én gang reagere hunden ikke første gang så hjælp den til udførelse næste gang. Tænk dig bare          hunden på vejbanen og der kommer en bil kørende med 110 km/t  så er det sgu nu hunden skal komme og ikke om 13 ganges lille fido kom

Når du skal lære hvalpen de forskellige kommandoer så hav bestemt hvilke du vil bruge til hvad. Det nytter intet at du har 3 forskellige til hver øvelse - det eneste du har ud af det er at få en hund som et kraftigt forvirret . Vær konsekvent , bestemt og hav tålmodighed. Det nytter intet hvis du allerede før du starter træningen er på den forkerte side af godt humør, Bliv ikke vred, hvis hvalpen ikke er en mønsterelev i begyndelsen. En hvalp er mere sensitiv end de fleste tror. Bare den mindste nervøsitet eller vrede fra din side går som lynild ned til hvalpen som bare bliver mere nervøs og kludre endnu mere i det end den dag hvor du er i godt humør. Er du irriteret, bør du udskyde træningen til en anden gang.

En velopdragen hvalp adlyder af lyst for at behage sin herre og hvis den får ros får den endnu mere lyst til at behage. Så det er slangen uden ende - jo mere ros, jo bedre bliver øvelserne udført. Slut altid al træning med en øvelse som du er 110 % sikker på at hvalpen kan, og ros den. På den måde får du også en hund som er glad for at træne.

Som eksempel kan gives vore egne vovser, når de er med ude at køre og vi måske kommer forbi træningspladsen sætter de alle i et orkester uden lige. De tror nemlig at nu skal de ud at træne, men blive mange gang dybt skuffede når vi så bare køre forbi der hvor vi plejer at dreje.

Ofte begynder de flere kilometer i forvejen.

 

VIDERE TRÆNING

Når du nu har lært hvalpen at gå i line og komme når der kaldes, er det tid at koble nye øvelser på. De øvelser som alle hunde burde/skal kunne er SIT, DÆK, PLADS OG KOM OG BLIV.

Da cockeren nu er en apporterende jagthunderace er de specielt glade for at hente og bringe ting. Hvis du nu ikke skal bruge din hvalp til jagt kan du stadig udnytte denne medfødte lyst til at lære den at hente avisen, dine sko eller andre ting.

Skal du bruge din hvalp til jagt kan du allerede starte apporteringstræningen få dage efter du har fået den hjem. Hvalpen er allerede vant til at hente og bringe idet vi her i huset starter denne træning når hvalpene er få uger gamle. Brug hvad du har, løbene fra et råvildt, en harepote, et stykke skind eller nogle vingefjer eller en sok som har fået lidt fyld i ( en 8-ugers hvalp kan godt løfte ca. 200 gram).

Start inde på stuegulvet med at kaste det som hvalpen nu skal hente et par meter frem for hvalpen, lad den bare suse ud til det med det samme - det som gælder er at få lysten frem. Samtidig med hvalpen er ved emnet sige du så apport, og lokker hvalpen hjem til dig igen. Hvis det går godt så overdriv ikke øvelsen, hvalpen mister hurtigt lysten hvis den skal hente det 15 gange. Så tænker den bare Nå, han vil ikke have det alligevel så gider jeg da ikke blive ved at hente det når han bare smider det væk igen.

Sit-øvelsen har vi alle brug for at hvalpen kan hurtigt. Start eventuelt træningen foran madskålen, lær hvalpen at den skal sætte sig inden den får lov at spise. En let sulten hund er lettere at træne end en stopmæt. Godbidmetoden er let at lære med, men overdriv ikke godbidderne, når hvalpen udfører øvelsen pr automatik er verbal ros efterhånden nok, nedtrap godbidderne i takt med at hunden kan øvelsen bedre og bedre .

Sit ved godbidder udføres ved at man viser hvalpen godbidden du har i hånden og fører hånden hen over hovedet på hvalpen, på et tidspunkt er den nødt til at sætte sig for at se din hånd over hovedet på den.

Denne øvelse udføres når du sidder på hug ved siden af hvalpen. Nødbremsen her er at du har placeret linen under det knæ som du nu støtter på. Hvis hvalpen blot springer op så læg din frie hånd over bagdelen af den når den står stille og pres den stille og roligt til siddende stilling samtidig med du stadig viser den godbidden, snart vil den fatte at den ikke får godbidden før den har sat sig. Kommandoen skal bruges samtidig med at du kan se at hvalpen er ved at sætte sig eller samtidig med at du presser.

Dæk-øvelsen læres hurtigst hvis den kan Sit-øvelsen først. Her bringer man hvalpen i sit hvorefter man afhængig af hvalpens stædighed har flere muligheder. Men som fællesnævner gælder at du sidder på hug ved siden af hvalpen.

Den lette er at man viser hvalpen en godbid, denne godbid fører man så langs dens forben og når jorden nås langs jorden mens hunden efterhånden lægger sig for at nå godbidden. Mens du fører godbidden siger du så et langtrukken dæææk i en mildt men bestemt tone.

Det lidt svære tilfælde udføres som ovennævnt blot med den forskel at du her har lagt din frie hånd over hvalpens skulderne og presser den blidt men bestemt ned mens du siger dæææk.

Er hvalpen blevet lidt ældre og ikke vil er der en metode som er lidt hårdere. Her har du fået hvalpen i sit stilling. Her fører du din højre arm ind bag hvalpens forben tager ved det længst væk og trykker med din venstre hånd på dens skuldre samtidig med at du fører forbenene op og udad så hvalpen på den måde kommer ned at ligge. Her bruger du ikke det langtrukne dæææk men et kort og bestemt Dæk.

Plads-øvelsen er den øvelse alle hunde skal kunne også uden snor. Her skal hvalpen lære at der er bedst at bevæge sig lige op af føreren og ikke i en line som hænger vandret ud i luften med en fører i den anden ende. Øvelsen har du allerede indledt ved at lære hvalpen at en line ikke er farlig og at man godt kan bevæge sig en line. Begynd øvelsen med at bringe hvalpen i sit, herefter siger du plads ( blandt jægere høres også hinter ) og lokker hvalpen til at følge dig. For at få dens opmærksomhed kan en dummie kan være til hjælp idet hvalpen jo skal lære at gå ved siden af dig. Dummien holder du i din venstre hånd og linen i højre. Pyt med at hvalpen det meste af tiden hopper som en anden gummibold blot den "går" ved siden af dig og kan roses når den gør det rigtige. En lydig hund ser op til dens fører for at få ros eller en ordre til at gøre noget andet. Ofte kan den gode stemmeføring have den samme effekt, gå blot og småsludre lidt med din hund for at få dens opmærksomhed. Når den går inde på plads ( udfor venstre knæ ) roses den, når den ikke gør må den korrigeres med plads-ordren og evt. et lille ryk i linen og et klap på låret. Når hvalpen har lært det, kan du variere det ved at gå i 8-taller ind og ud mellem træer til højre og venstre og omkring - alt sammen for at hvalpen ikke kommer til at kede sig. Variere også med stop, her skal hvalpen lære at sætte sig automatisk når du standser og blive siddende til du igen sætter i gang. Dette lærer du den ved hver gang du standser at sige sit, og når du sætter i gang igen siger plads. Efter et par gange vil den automatisk sætte sig når du standser. Ros den meget, når den har lært dette.

Bliv -øvelsen er lidt mere krævende. Det er ikke naturligt for en hund at skulle blive det samme sted i længere tid af gangen.

Bliv kan du lære hvalpen i enten sit- eller dæk-stilling, men vælg den hvor hvalpen er mest sikker.

Øvelsen indledes i den stilling som nu vælges mens du sidder på hug ved siden af. Herefter rejser du dig langsomt op mens du viser hvalpen din flade hånd og siger bliiiiv. Hvis den rejses sig skal den bringes tilbage i den stilling den kom fra, samtidig med at du siger Nej, (sit eller dæk), bliv.

Målet i første omgang er at få hvalpen til at blive i ca. 10 sekunder, tid nok til at du kan rejse dig, stille dig om foran hvalpen og gå tilbage igen. Når dette nås har den fortjent at blive rost.

Øg gradvist tiden den skal blive. Når den adlyder uden hjælp, kan du begynde at øge afstanden med ét skridt af gangen

Brug til stadighed både den verbale kommando og håndsignalet så hvalpen lærer begge. Gå ikke for hurtigt frem det må heller tage lidt tid så hvalpen forstår det fuldt ud at du kommer tilbage igen og vær ikke nærig med rosen bare den gør det mindste rigtigt

HVIS DU IKKE SELV ER SIKKER PÅ AT DU GØR DET RIGTIGE SÅ MELD DIG TIL ET HVALPEKURSUS. DER ER DER EN UDDANNET TRÆNER SÅFREMT DU GÅR TIL ENTEN SPECIAL-KLUBBEN ELLER DANSK KENNEL KLUB.

 I specialklubben har trænerne viden om den/de racer klubben omhandler og om hvordan de trænes. Dog skal man også her passe på idet nogle trænere desværre har en forkærlighed for deres egen race    I dansk kennel klub har de ikke denne speciel viden men må være mere generelle i deres træning. Men begge steder gælder det at der findes gode og mindre gode trænere. Så vær kritisk og stil blot spørgsmål om deres træningsmetode - hvis de mener at hård ( = de kun bruger tvangsprægede metoder ) træning er sagen, må du hellere finde et andet sted.

Som ved al andet må der være mening med galskaben. Og det er vores erfaring at man når længst med den bløde men bestemte træning.

Hvis du kender nogen som før har trænet ved den samme træner så spørg dem også. Men husk der er ikke to hunde som er ens, nogle hunde kan tåle en lidt hård træning mens andre ikke kan tåle det. Vurder selv din hvalp, er den nervøs eller let at skræmme bør du ikke vælge den hårde linie. Vælg i stedet at lade den få så mange positive oplevelse som muligt og ros den ved mindste lejlighed. På den måde vil den få en selvsikkerhed om at den godt kan alligevel.

Men ved al træning gælder at du ikke må overdrive. Tag hellere mange men korte lektioner i stedet for een lang lektion. Hvalpe mister let koncentrationen ved lange lektioner. Men det er den daglige træning som giver det største udbytte og ikke den ene gang om ugen i kommer på en træningsplads.

 

Men husk at al træning skal foregå i en venlig men bestemt tone, således at hvalpen hurtigt lærer at adlyde din kommando. Det hjælper ikke at du benytter flere forskellige ord for den samme øvelse.

Brug Sit når hunden skal sætte sig. Dæk når hunden øjeblikkeligt skal lægge sig, Læg sig når den selv må bestemme stedet,

bliv når hunden skal forblive på stedet, plads når hunden skal gå ved siden af dig

og apport når hunden skal hente noget til dig. Derudover kan du jo lære den hvad hunden evner, for alle hunde nyder at vise sig frem, selv har vi en som til udstillinger selv forlanger at få en cigaret i munden         (dog uden at den er tændt) og han er stolt som en pave når han sidder der på trimmebordet og alle folk ligger mærke til ham.

Så lær blot din hund en eller anden kunst som ingen af dine bekendtes hunde kan, din nye ven vil elske dig for det som kun i kan sammen.

 

UDSTILLING AF DIN HUND

I dag er det sådan at en Cocker for at blive avlsgodkendt skal på en anerkendt DKK eller specialklub udstilling, og for at vi som opdrættere kan se om vore hunde er værd at avle videre på ser vi meget gerne at i når hunden er vokset lidt til ( når den er over 12 måneder ) kommer med på en eller flere udstillinger. Mange synes det er dybt åndssvagt at udstille hunden, men det er det ikke, det er her vi får bedømt vore avlshundes formåen. Det er som sådan ikke din hund som bliver bedømt, men derimod om dens ophav er i stand til at føre deres kvaliteter videre og forhåbentligt også forbedre racen ved at give et godt afkom.

Nogle gange tror folk at de som udstiller er meget fine, det er vi slet ikke vi er ganske almindelige men- nesker som godt kan lide at vise vore hunde frem. Vær ikke bange for at tage af sted den første gang, vi har jo alle startet på et eller andet tidspunkt. Hvis i har lyst vil vi meget gerne tage med de første gange for at i kan få nogle gode råd om at vise hunden bedst muligt frem. Start med at tage til nogle skuer først, det giver lidt øvelse og det er under mere afslappede former end på en udstilling. Det er ofte på udstillinger hvor en mulig hvalpekøber træffer sin hvalps opdrættere. Men mange gange kan vi virke meget selvoptaget og meget afvisende. Det er ikke rigtigt, men ofte er vi så koncentrerede om det som sker i ringen eller også er vi i færd med at færdigpudse vores hund at vi ikke har tid lige når du er der. Derfor får mange et forkert billede af en hundeudstilling som værende kun for de fine og dem som gerne vil være noget.

Ofte bliver man ligeså stille bidt af "en gal hund" og må af sted så tit som det lader sig gøre. Det var på den måde vi selv kom ind i det. Selv blev jeg på det nærmeste snigløbet, da min veninde havde to hunde som skulle ind samtidig. Selvfølgelig kan jeg da det siger hun og inden jeg næsten anede det havde jeg været af sted flere gange til udstillinger. Selv havde jeg på det tidspunkt ingen hund at udstille men det kom, så nu har vi tre som jævnligt er af sted.

 

PRØVER

Hvis nu du er så heldig at din hund på udstilling klarer sig så godt at du får 3 cert´er skal du for at blive dansk udstillingschampion til en markprøve i åben klasse. For at komme i denne klasse skal du først havde bestået en begynder klasse prøve tillige med en apporteringsprøve en slæb-og apporteringsprøve samt en vand-/landprøve. Det kommer man ikke sovende til med mindre hunden er et naturtalent. Det kræver at man jævnligt har mulighed for at træne sin hund ud i de jagtlige situationer. Men begynd ikke at tage hvalpen med på jagt for tidligt, hvis den endelig skal med så brug den kun som apportør det første år til halvandet. Jo tidligere din hund har fået lov til at drive selvstændigt jo vanskeligere et det senere at stoppe den igen. For alle hunde som kommer med for tidligt kan ikke klare sig på en prøve, dertil arbejder de for selvstændigt. Så vent til hunden er ca. 2 år inden du tager den med som driver på jagten men inden da bør du helst have de jagtlige prøver på plads. Så kan al ulydighed komme uden det betyder så meget.

Hvis du ikke skal brug din hund til jagt kan du trods dette godt træne jagtlige uden det gør noget. Dog skal du vide at det nok ser let ud men det kræver at man afser mange timer sammen med sin hund for at det lykkes til fulde. Selv træner vi også jagt da vi selv bruger de 4 til praktisk jagt, ( den ene bliver dog kun brugt i tilfælde af at et dyr skulle blive anskudt, hun er specielt trænet i at følge et blodspor som leder til det sårede dyr som så kan blive aflivet forsvarligt.)

Hvis du ikke selv ved hvordan du skal træne de enkelte discipliner er vi altid behjælpelige med gode råd.

Husk du kan også bruge din nye hvalp til al anden form for hunde-sport - måske lige med undtagelse af forsvarsarbejde - Mange cockere bliver brugt til lydighed, agility, softball o.s.v.

retur